Veel gestelde vragen aan Budget Solutions
Wij hebben een aantal veel gestelde vragen voor jou op een rijtje gezet. Staat jouw vraag en antwoord er niet in? Neem dan contact op! Wij staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.
Wat is beschermingsbewind?
Als je onder beschermingsbewind staat dan regelt iemand anders jou geldzaken. Je kunt een bewindvoerder krijgen bij één van de volgende situaties:
- Psychische problemen
- Lichamelijke problemen (ziekte)
- Je niet goed kan omgaan met geld
- Problematische schulden
Sta ik voor altijd onder bewind?
Als er sprake is van schulden ondersteunen wij jou tot deze zijn opgelost. Beschermingsbewind wegens geestelijke of lichamelijke redenen is meestal voor onbepaalde tijd. Om je te beschermen kan dit niet zomaar opgezegd worden. Hiervoor kan je wel een aanvraag doen bij de rechter en die bepaalt of het bewind nog nodig is.
Hoe werkt de schuldhulpverlening?
Als je onder beschermingsbewind komt met problematische schulden dan gaan wij je aanmelden voor een MSNP traject. Dit is een minnelijke schuldregeling bij de gemeente waar je woont. Zij gaan een betalingsvoorstel doen aan de schuldeisers.
Het kan zijn dat de gemeente jouw schulden afbetaald en je een lening geeft. Hier is dan sprake van een saneringskrediet. Je betaald dan in 18 vaste termijnen dit krediet af.
Het kan ook zijn dat de gemeente een schuldbemiddeling toekent. Er wordt dan op jou persoonlijke situatie een VTLB berekend (Vrij Te Laten Bedrag). Dit is het bedrag wat een persoon in de schuldbemiddeling minimaal nodig heeft om van te leven. Het inkomen boven het VTLB sparen we gedurende 18 maanden op een aparte rekening voor de schuldeisers.
Als een minnelijk traject niet lukt door bijvoorbeeld een weigerende schuldeiser of een bijzondere situatie starten we een wettelijke regeling (WSNP). Zo dwingen we een schuldeiser mee te werken zodat je schuldenvrij raakt. Ok dit traject duurt 18 maanden.
Ben ik met 18 maanden schuldhulpverlening klaar met beschermingsbewind?
Als schuldhulpverlening succesvol wordt afgerond is niet direct het beschermingsbewind klaar. Dit zijn dus 2 aparte dingen. Kwam je enkel voor de schulden onder bewind dan gaan we toewerken naar de opheffing van het bewind.
Kan ik als zelfstandige starten (zpp) tijdens beschermingsbewind?
Het is niet onmogelijk, maar in veel situaties is het niet direct een verstandige keuze. Per situatie zullen wij dit moeten beoordelen. Je dient een ondernemingsplan in te dienen waarin je onderbouwt hoe jij jouw onderneming gaat leiden en hoe je de financiële kant gaat organiseren. Hiermee kan je dan toestemming vragen aan de rechter.
Kan ik nog wel internetbankieren als ik onder beschermingsbewind sta?
We gaan proberen te zorgen dat je zoveel mogelijk zelf kan, ook internetbankieren. Dit kan dan alleen van je eigen leefgeldrekening.
Heb ik zelf nog inzage in mijn geldzaken?
Het is 24/7 mogelijk om online mee te kijken op je rekening. Alle bij- en afschrijvingen staan hier netjes vermeld. Ook je budgetplan met alle inkomsten en uitgaven zijn zichtbaar, net als het saldo op je rekening
Wanneer wordt mijn leefgeld gestort?
We storten het leefgeld iedere week op jouw rekening. Welke dag kunnen wij in overleg afstemmen. Op termijn kun je ook per 2 weken en per maand geld ontvangen.
Klopt het dat mijn leefgeld maar €50 is als je onder bewind staat?
Nee, dit is geen vaste regel. De hoogte van je leefgeld is afhankelijk van je inkomsten en uitgaven. De hoogte van het leefgeld is dus geen vast bedrag en kan tussentijds in overleg gewijzigd worden.
Er is voldoende saldo op beheerrekening, maar bewindvoerder houdt geld vast. Waarom?
De bewindvoerder moet over alle inkomsten en uitgaven jaarlijks verantwoording afleggen aan de rechtbank. Zo worden wij gecontroleerd en weet je zeker dat alles goed gaat. Wij moeten er ook voor zorgen dat je een veilige buffer achter de hand hebt en dat je geld niet te snel op gaat. Voor grotere bedragen is in sommige gevallen ook toestemming nodig van de rechter.
Wat zijn de kosten van beschermingsbewind?
Voor al onze producten hanteren we de tarieven conform de LOVCK (Landelijk Overleg Vakinhoud Civiel en Kanton).
Als je vanwege bijvoorbeeld een laag inkomen zoals een uitkering dit niet kunt betalen kom je in aanmerking voor vergoeding vanuit de gemeente.
Je bewindvoerder zal deze aanvraag voor je verzorgen. Alleen budgetbeheer is vrijwillig en hiervoor krijg je nooit vergoeding vanuit de gemeente.